AfrikaBurn

AfrikaBurn

AfrikaBurn

Počuli ste už o #Burningman? Tento festival založil Larry Harvey, keď cez letný slnovrat spálil drevenú sochu ako symbolickú bodku po tom, čo ho oputisla priateľka. Náhodným okoloidúcim sa to tak páčilo, že táto tradícia pokračovala každým rokom, až dnes prerástla číslo cez 50,000 účastníkov.

zdroj: https://mybestplace.com/en/article/burning-man-festival-the-trendiest-and-most-bizarre-festival-in-the-world

 

Burning man je priestor pre slobodné stretnutia, sebarealizáciu, zdieľanie zážitkov.

 

Nájdete tu umelcov, ktorí predstavujú svoje diela, svetelné show, rôzne koncerty. Typické pre tento festival sú bizarné kostýmy a masky, jedinečné, vyzdobené vozidlá, na ktorých sa môžete zadarmo previesť.

Na konci akcie sa pália takmer všetky drevené inštalácie a vy citíte ten moment, ako sme všetci spolu. 

 

Ja som pre #Afrikaburn vytvorila 12 festivalových kostýmov spojených so slovenskou ľudovou výšivkou, pretože toto je môj vesmír a milujem ho.

Aj preto som vytvorila tento článok, kde nájdete všetky modely pokope na nahliadnutie, pre inšpiráciu, ako sme sa spolu s Ankou pripravili na festival my.  A pár kúskov sa dostane aj na predaj :-)!

 

Ako prvý model vznikli v hlave zelené vyšívané šaty s výšivkou z dedinky Solčany, ktoré vieme zaradiť do kolekcie Solčanská. Keď som prvý krát počula o Burning manovi, googlila som po internete všade možne aj nemožne a zbierala inšpiráciu s tým, že ak sa mi sem raz podarí zavítať, vyrobím pár kostýmov, ale trochu inak na čo je festival zvyknutý.

foto: Lenka Vlasatá

Anka Chlepkova

Na festivale nájdete odetých aj neodetých ľudí od steampunk, cez voľné kreácie až po outfity, ktoré so sebou s ničím neladia a pritom to dáva zmysel. A najviac sa mi na tom celom páčilo to, že to nemal čas nikto riešiť, všetci sme si rovní a nezáleží na tom, čo máš na sebe oblečené. Ja som sem zavítala pre inšpiráciu, získať nové pohľady a skúsenosti.

 

Niekto si možno povie, čo vám takýto festival môže dať, no kto pozná moju tvorbu od úplného začiatku, vie, že kreativite sa kláty pod nohy nekladú a milujem tvoriť nositeľné s nenositeľným, čo by ste si v bežný deň na seba možno neobliekli/ a možno aj áno :-). Netreba hľadať príležitosť, prečo si to obliecť ale príležitosť, kedy si to chcem obliecť. Príležitosť je stále.

foto: Adam Jando

Lenka Vlasata, Anka Chlepkova

Niektoré kostýmy trvalo vyrobiť 2 hodinky, iné aj 2 týždne. Celkovo sme na kostýmoch pracovali 2 mesiace. Na šatách je spracovanie kombinácia ručnej a strojovej výšivky. Naučili sme sa nové techniky výroby, použili asi doposiaľ najviac trblietok a rôznych korálok v našej tvorbe. Inak, všimli ste si novú techniku, ktorú sme v tvorbe ešte nepoužili?

 

 

Po prvý krát od založenia ateliéru v roku 2011, sme použili v našej tvorbe techniku ,,macramé,,. Poznáte ju? Macramé alebo po slovensky drhanie je remeslo či dokonca umenie, ktoré spočíva v ručnom viazaní rôznorodých geometrických vzorov z prírodných látok, bez využitia háčikov alebo ihiel. Musím sa priznať, ale tak zdanlivo jednoduchá technika sa nechcela dostať do mojej hlavy a základný uzol mi trvalo naučiť sa asi 10 dní. Tu môžem potvrdiť, že nikto učený z neba nespadol. Po pár nevydarených pokusoch som na pomoc prizvala manžela (myslím si, je ľavák, keď mu ukážem smer uzla, ktorý viem uviazať, možno príde na to, ako sa viaže uzol do druhej strany, a to som si naštudovala doslova milión návodov, ako uviazať uzol správne, ale nepodarky aj tak pribúdali). Manžel na to prišiel na prvý krát - čiže môj úmysel, že je ľavák a musí na to prísť, vyšiel :-D. A prvé macramé rukávy boli na svete.

 

Lenka Vlasata

 

Keďže nikdy, keď nakupujem, nekúpim iba jednu farbu, hneď som objednala aj nite na viazanie červené, čierne, zelené, ružové, strieborné..... no hádam aj polovicu palety, ktorú mali v ponuke. Postupne vznikali ďalšie viazané kúsky na ramená (aj pánske), sukne a rozmýšľame v ateliéri, či si tieto kúsky nechať iba pre seba alebo ich aj zaradiť do stálej ponuky. 

 

Anka Chlepkova

foto: Adam Jando

 

Z našej dlhoročnej zbierky výšivok sme vytiahli aj staršie návhry,  ktoré boli prerobené podľa dizajnu do konkrétneho modelu. Asi najstaršia výšivka z našej tvorby z kolekcie Slovenské devy dostala nový nádych a tento dlhý opasok budete môcť nájsť aj v našej stálej predajnej ponuke.

Opasok sme pripravili v 2 farbách. Môžete ním oživiť jednoduché šaty, nohavicový kostým, či svadobné šaty. Hodí sa na spoločenské udalosti, ale môžete ho využiť aj v  bežný letný deň.

Opasky sú veľkou súčasťou našej tvorby, nájdete ich u nás v rôznych vzoroch, šírkach a farbách. Ako úplne prvý prvok na šaty, ktorým som sa chcela vo svojej tvorbe odlíšiť bol práve opasok a tieto dlhé opasky sú tu spolu so mnou už od začiatku.

Anka Chlepkova

Sú výšivky, ktoré rada využívam v návrhoch dookola a výšivky, ktoré sú náročné na spracovanie, čas a techniku. A tieto výšivky majú u mňa veľké miesto, ktoré aj keď sa neobjavujú pravidelne v stále nových dizajnoch, ktoré vám ponúkame, majú nekonečné možnosti farebných kombinácií. Viete s nimi pracovať každý deň a každý deň vytvoriť tak nový model.

Sága krásy, ručne vyšívaný crop top doplnený o flitrové kraťasy a odopínateľnú vlečku.

 

 

Dúfam, že ste sa našimi kostýmami inšpirovali a ja sa už teraz teším na ďalší projekt, ktorý vám v lete predstavíme :-)

 

 

foto: Adam Jando

A za skvelé zážitky, možnosť cestovať a objavovať nové krajiny ďakujem Flying banana. Kto stále váha, či cestovať sám alebo v skupine, odporúčam všetkými 10timi. Ja mám rada spoločnosť, radšej cestujem so skupinou, spoznávať nových ľudí, nové príbehy. 

https://www.flyingbanana.sk/

Jarka


AfrikaBurn