Kvety Senohradu

Kvety Senohradu

Spracovanie jednotlivých výšiviek od výberu výšivky, s ktorou sa bude pracovať, cez návrhy a samotnú výrobu, dosť dlho trvá. Momentálne sme sa už celý rok zasekli medzi novými rozpracovanými kolekciami, pracujeme aktuálne na viacerých kolekciách a spoluprácach. Podklady sú pripravené na stole, len stále príde čosi dôležitejšie #furtdačo čo treba dokončiť skôr. Takto sa nám nazbierali už 3 rozpracované kolekcie,  prvá z nich je Kvety Senohradu.

 

Mala to byť mini kolekcia, aby sme vedeli ukázať z našej tvorby aj iné kúty nášho nádherného Slovenska. Vznikla  z toho nakoniec brutál kolekcia s novými strihmi a farbami.

V Senohrade sa vyšívalo krivou ihlou alebo krížikom. Ja sa úprimne priznávam krivou ihlou stále vyšívať neviem, aj keď som do nich investovala peniažky a čas, ale túto techniku som si stále nevycibrila a tak som ďalej pokračovala v tom čo viem a to vyšívanie plným stehom.

Najkrajšie výšivky Senohradu sa nachádzali na častiach krojov opleckách, čepcov a pánskych košieľ. Ja som si vybrala práve jedno dievčenské slávnostné oplecko, z ktorého ako zdroj inšpirácie vznikla táto okvetinkovaná nová kolekcia Kvety Senohradu.

 Okrem oplecka veľkú časť inšpirácie zahral aj všedný kroj mladej ženy. Farebne ladené kvety na čiernom podklade sa mi vryli do pamäte, už odkedy som pred rokmi spolupracovala s magazínom Eva. A takto po rokoch som sa dostala aj k týmto kvetom :-).

foto: Maruška Jeňová
model: Barbora Klein

 V Senohrade sa ako smútočná farba nosila biela, postupne sa prešlo na čiernu farbu. Čierne rukávce nosili aj deti. Malé šesťročné deti obliekali  na verejnosť celé do čierneho oblečenia, aby tak nedostali z očí. Čierna farba tak plnila ochrannú až magickú moc.

Na jar sa nosili súkenné kabátiky, neskôr začali nosiť vizitky zdobené rôznymi flitrami a korálkami, ktoré volali grajzle alebo blisky. Ja som sa nechala inšpirovať aj týmito strihmi a vznikli tak po prvý krát v našej ponuke dámske vyšívané vesty.  Moja svorka mi priniesla raz do ateliéru staré konopné kvalitné plátno, ktoré prežije hádam aj slona :-). A na naše limitované vyšívané vestičky sme použili práve toto konopné plátno. 

Kolekcia Kvety Senohradu sa nesie celá vo sviežich pastelových farbách, doplnená o obľúbené vaše aj naše červeno biele kombinácie a nesmie chýbať čierna, ktorá tvorila stabilný koreň celej inšpirácie.

zdroj: archív Jaroslava Wurll Kocanová

A na záver, píšete nám veľa správ z rôznych kútov Slovenska či máme v ponuke spracovanú práve vašu dedinku s výšivkami. Často krát odpovedám záporne, lebo viac toho naozaj nestíhame. Chcela by som to ale pomaly zmeniť, aj tak naše staršie kolekcie pravidelne dopĺňame počas roka o nové farby a strihy a popracovať tak na viacerých výšivkách. Ak máte teda tip na práve tu vašu, dajte nám o sebe vedieť, budem sa tešiť.

Dúfam, že som Vám týmto žurnálom aspoň trošku načrtla kúsok z našej tvorby, jeho postprodukciu a celkovej výroby a budem sa tešiť na Vaše podnety.

Jarka