Tekov

Tekov

Predstavujeme Vám novú kolekciu moderných spoločenských šiat s ľudovými prvkami z oblasti Tekova a mesta Nová Baňa od slovenskej módnej návrhárky Jaroslavy Wurll Kocanovej.


Kolekcia prináša nový pohľad na tradičné ľudové prvky z oblasti Tekova a Novej Bane a spája ich s modernými strihmi a materiálmi. Výsledkom sú jedinečné a originálne šaty, ktoré podčiarkujú krásu a eleganciu ženského tela.

priestory: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica


Každý kus z tejto kolekcie je ručne vyrobený a zdobený tradičnými no preštylizovanými výšivkami a detailmi podľa ľudových krojov z oblasti Tekova a Novej bane.

priestory: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica

 

 

 

Farby sú jasné a kontrastné, čo dodáva šatám živý a farebný vzhľad. Materiály sú kvalitné a príjemné na dotyk, čo zaručuje maximálny komfort pri nosení.
Kolekcia ponúka rôzne druhy šiat, vrátane večerných a svadobných šiat a modelov na denné nosenie.  Sú určené pre ženy, ktoré milujú klasiku s moderným nádychom.

priestory: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica

 

zdroj: Krojovňa Nová Baňa, folklórny súbor Háj

Či už preferujete elegantné a decentné strihy, alebo vyhľadávate extravagantné a odvážne šaty, táto kolekcia má pre vás prevedenie do moderného preštylizovaného dizajnu a spojené s aktuálnymi trendmi v móde.
V kolekcii nájdete aj svadobné šaty s prvkami ľudových výšiviek, ktoré sú dokonalou voľbou pre nevesty, ktoré hľadajú originálny a krásny dizajn na svoj veľký deň.

 

priestory: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica

 

zdroj: internet


Celá kolekcia moderných spoločenských šiat s ľudovými prvkami z oblasti Tekova a mesta Nová Baňa, je originálnou tvorbou Jaroslavy Wurll Kocanovej a prináša nový a osviežujúci pohľad na tradičnú slovenskú kultúru a kroje. Farby šiat sú inšpirované flitrami a korálkami z bohato vyšívaných čepcov a lajblíkov z oblasti Tekova, ktoré dodávajú šatám živý a farebný vzhľad.

 

priestory: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica


V každom kroji z oblasti Tekova nájdete niečo špeciálne a unikátne. Šitie a výšivka na kroji bola v minulosti doménou žien, ktoré vytvárali jedinečné diela s dôrazom na detaily. Aj Jarka sa snažila vniesť do kolekcie opäť niečo nové ako sú napríklad ručne šité flitre, korálky a šatónové kryštály na živôtikoch.

 

priestory: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica

 

zdroj: Krojovňa Nová Baňa, folklórny súbor Háj


Farby šiat v kolekcii sú nápadné a jasné, pričom sú kombinované s modernými materiálmi a strihmi, aby vytvorili pôsobivý kontrast.

 Návrhárka sa v kolekcii inšpirovala aj farebnou paletou z krojových sukní a snažila sa ju vložiť aj do svojich návrhov. Farebné kombinácie modrej môžete vidieť na spoločenských šatách, topoch a sukniach.

zdroj: Krojovňa Nová Baňa, folklórny súbor Háj

 

Ako nový kus oblečenia v kolekcii nájdete biele ručne vyšívané nohavice ozdobené plným stehom výšivky z lajblíka z oblasti Tekova a z kožuchov z mesta Nová Baňa. Netypickou kombináciou top s nariasenými rukávmi, nohavice, odopínateľná vlečka a tekovský čepiec podáva návrhárka nový pohľad na využitie výšivky v moderných strihoch.

Jarka sa nezameriava v kolekciách na využitie tradičných krojov a ich súčastí ale snaží sa nájsť využitie a zachovať krásu slovenských ľudových tradícií vo forme výšivky v novej podobe. Každá jedna tradičná výšivka je preštylizovaná,no zároveň ma zachovaný tvar a pôvod z danej oblasti.

Doplnky sú prispôsobené ladiace celkovo farebne ku jednotlivým modelom.

Tieto jedinečné kúsky viete využiť tak ako na spoločenskej udalosti ako sú rodinné oslavy, svadby, eventy ako aj v bežný deň. Doplňte svoj šatník ku základnému basic bielemu tričku našu madeirovú vyšívanú sukňu a budete nepriehľadnuteľná. Na Tekove majú ženy doma v truhliciach množstvo sukien. Sukne sú bohato nariasené, vystužené tvrdým papierom aby sukne mali krásny tvar a stali sa ešte nápadnejšími. Tým, že sú vystužené papierom, ich ženy nemôžu príliš často čistiť, niektoré vôbec. Pri návšteve v krojovni sa Jarka stretla s množstvom sukní z Novej bane, ktoré dodnes neboli vôbec prané. A práve tieto sukne boli inšpiráciou na vzory a farebnú paletu celej kolekcie Tekov.

 

zdroj: Krojovňa Nová Baňa, folklórny súbor Háj

Ako posledný prvok, ktorý si Jarka vybrala k podkladom, sú tzv kohútiky. Sú to geometrické tvary, ktoré pripomínajú kohútikov a ženy si takto zdobili zadné časti lajblíkov. Boli vyšívané rôznymi korálkami a flitrami v tvare kvetov. Našich kohútikov nájdete na madeirových sukniach a ručne vyšívanom tope s nariasenými rukávmi.

 

 

zdroj: Krojovňa Nová Baňa, folklórny súbor Háj

TEKOV

 

priestory: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica

foto: Maruška Jeňová

model: Alexandra K., Karin K., Paula D., Viktória B., Jarka WK

šperky a doplnky: Vizu art, Bazu, Magaela

 

OFICIÁLNY PREDAJ KOLEKCIE OD 23.3.2023 na WWW.KOCANOVA.COM