Vajnory

Vajnory
Vajnory, nachádzajúce sa blízko Bratislavy a  Viedne, mali výhodu prístupu k rôznym materiálom, čo sa odrazilo aj na ich  ľudových krojoch.
Zásluhovu nadaných  tvorkýň si vyšívanie zachovalo bohaté tradície dodnes, čo môžeme vidieť nielen na ľudovom oblečení ale aj v maľbách na stenách a rôznych publikácií s ľudovými ornamentami.
Najstarší typ výšivky na mužskom odeve, ktorý často nájdeme, je krížiková výšivka. Táto tradičná technika výšivky vytvára vzory pomocou krížikov vyšívaných ručne ihlou na látku.
foto: Maruška Jeňová, model: Viki Biliková
Vyšívali hlavne geometrické tvary, srdiečka, hviezdičky, kvietky aj plným stehom.  Základnou technikou vyšívania bola retiazková technika krivou ihlou, kde sa prenášali vzory na látku a následne vyplňovali farebnými kombináciami.
V novej kolekcii sme sa pohrali aj s novými stehmi a nájdete tak v našej tvorbe prvý krát použitý aj retiazkový steh.
Je fascinujúce, ako farebnosť výšiviek odzrkadľuje obdobie, z ktorého pochádzajú. V tejto kolekcii nájdete rozmanitosť farieb, ktorá odráža bohatú históriu a kultúru.
foto: archív Jaroslavy Wurll Kocanovej
Druhy materiálov, ktoré ste zvyknutí u nás nosiť, spolu s tradičnými výšivkami, vytvárajú spojenie medzi minulosťou a súčasnosťou, prinášajú do vášho šatníka jedinečný a štýlový dotyk.
 
Pôvodná vajnorská výšivka bola žltá, žltobiela, žltočierna a žltočervená. Postupne sa k týmto farbám pridávali ďalšie farby, čím vznikali nádherné kombinácie na látke. Farby najviac vyniknú na čiernom podklade a v kombinácií s celoplošnou výšivkou dodáva výšivka látke dokonalú bodku v šatníku každej ženy.
 
Ručné výšivky plným stehom nájdete v tetjo kolekcii hlavne na crop topoch a ľanových šatách, ktoré si viete nakombinovať aj s jednoduchými nohavicami, či už úzkeho alebo rošíreného, ležérneho strihu na bežný deň alebo do práce.
Vajnorská elegancia dostáva nový rozmer v našej kolekcii s použitím tradičných techník. Ručne paličkovaná čipka zdobí každý kúsok s jemnou precíznosťou, dotvárajúc kolekciu s nádychom jemnosti a remeselného umenia.
Každý detail je výsledkom oddanej práce a vášne pre zachovanie krásy Vajnor.  Aj práve pre tieto dokonalé ručne paličkované čipky sme sa rozhodli pre spoluprácu so šikovnými žienkami, ktoré nám pomohli dotvoriť kolekciu Vajnory do detailov.
Pani Janka Čiamporová navrhla a ručne upaličkovala čipku podľa predlôh z pôvodných  mužských košieľ, kde sa čipka používala v minulosti. 


Kombinácia tradície a inovácie môže viesť k vytváraniu odevov, ktoré nesú so sebou príbeh a zároveň odrážajú súčasné kreatívne trendy.
Prajem Vám krásne dni a veľa inšpirácie Jarka